Na geruime tijd weer akkoord voor cao Fashion & sport (Inretail)

< Ga terug
19-06-2015
Na geruime tijd is er weer een principeakkoord voor de cao Fashion & sport. De vorige cao liep af op 30 september 2013. Vorig jaar liepen de onderhandelingen tussen Inretail (werkgevers) en de vakbonden spaak, waardoor een nieuwe cao ver weg leek. Twee maanden geleden gingen de werkgevers echter aan tafel met Alternatief voor vakbond en met deze organisatie kwam men er wel uit.
De partijen zijn een cao overeengekomen met een looptijd van een jaar (1 juli 2015 tot en met 30 juni 2016). Gedurende die looptijd krijgen de werknemers een loonsverhoging van 1% per 1 oktober 2015 en een eenmalige uitkering van 0,25% in december (voor medewerkers met een loon onder het maximum premieloon).
Een punt waarmee men eerder met de vakbonden niet uitkwam, de zondagtoeslag, is nu met Alternatief voor vakbond wel geregeld. De zondagtoeslag wordt verlaagd naar 50%. Medewerkers die nu in dienst zijn en tot op heden op zondag werkten, worden daarvoor met extra loon of vrije tijd gecompenseerd.
Om medewerkers meer invloed te geven op hun werktijden krijgen ze het recht om vaste, voor hen niet-inroosterbare dagen aan te geven (niet zijnde zaterdag of zondag): bij een fulltime contract kan men één dag als niet-inroosterbaar aangeven, bij een parttime contract(tot en met 20 uur per week) twee dagen.
De partijen hebben verder afgesproken tijdens de looptijd van de cao een studie te doen naar hoe de veiligheid, de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers en de pensioenregeling kan worden verbeterd. De uitkomsten worden betrokken bij de volgende cao-onderhandelingen.
Bron: Alternatief voor vakbond, 16-06-2015