Maatschappelijk verantwoord ondernemen

 

MVO of MBO

 

Bij MVO is naast het streven naar winst (profit), ook het milieu (planet), als/ook zijn de mensen in onze omgeving (people) van belang. Voor een ieder zal het belang zijn de balans tussen deze drie P''s. Als we het hebben over MBO gaat het ook nog eens om de term betrokken in plaats van verantwoord. Onze betrokkenheid uit zich in het geven van steun aan diverse maatschappelijke initiatieven en het tonen van betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken. Als ADW Accountants willen wij zowel maatschappelijk verantwoord als/ook maatschappelijk betrokken ondernemen.

Zowel duurzaamheid als klimaat staan volop in de belangstelling, zowel politiek als in het bedrijfsleven. Wij nemen dan ook onze verantwoordelijkheid op deze gebieden door over te schakelen op LED-verlichting, zonnepanelen op de daken van onze kantoren en door te bevorderen dat onze medewerkers in duurzame auto''s gaan rijden met een lage CO2 uitstoot, als/ook door het terugdringen van papierverbruik door nagenoeg volledig digitaal te werken.

Voor onze medewerkers vinden wij een goede balans tussen privé en werk belangrijk. Opleiding en persoonlijke groei staan bij ons hoog op de agenda. Door de grootte van onze kantoren kennen onze medewerkers elkaar en bevorderen wij een goede samenwerking en een prettige werkomgeving.

 

Maatschappelijke activiteiten

 

Om ons in te zetten voor een leefbare samenleving pakken we bijvoorbeeld leuke klussen aan voor NLdoet en gaan we footgolfen voor Stichting Langs de Zijlijn.  Meedoen aan maatschappelijke activiteiten geeft de samenleving en ons kantoor een positieve impuls. Het versterkt onze lokale relaties en geeft een goed voorbeeld.  Het levert ons bedrijfsmatig veel op, zoals gemotiveerde medewerkers, blikverruiming, toegang tot nieuwe netwerken en soms positieve media-aandacht. Daarnaast is het inspirerend en leuk! Maatschappelijke organisaties kunnen via onze hulp doelen realiseren die op eigen kracht niet of moeilijk haalbaar zijn.

 

Stichting Langs de Zijlijn 

 

Footgolfen in 2019 voor Stichting Langs de Zijlijn

 

 

NLDoet

 

Ons team in actie tijdens de werkzaamheden voor de aanleg van een dorpstuin in Speuld.

 

 

Onderstaand een fotocollage van de bouw van een kippenhok voor de Stichting Sternzorg in Zeewolde.

 

 

Shares (U) Ltd

 

De directie van ADW Accountants is al sinds 2003 als minderheidsaandeelhouder betrokken bij Shares (U) Ltd, gevestigd in Oeganda.

Het oorspronkelijke doel van Shares (U) Ltd  (SUL) is een belangrijke rol spelen in Oeganda door het verschaffen van werkgelegeheid aan veel locale  mensen volgens westerse maatstaven door o.a. kennisoverdracht, innovatieve technieken, aankoop van crops van meer dan 20.000 boeren huishoudens (ca 160.000 mensen) tegen veel gunstigere prijzen dan ze op eigen kracht zouden kunnen realiseren. SUL draagt op een serieuze en correcte manier bij aan de revenuen van het land. Naast export awards heeft SUL ook in 2011 de Organic Exporter of the Year award binnengehaald door de buitengewone prestaties als grootste exporteur van biologische produkten en vanwege de pioneersrol voor de sector in Oeganda.

SUL is een bedrijf waar vooral biologische zaden worden gereinigd/geschoond en milieuvriendelijk worden geconserveerd in behandelingskamers waarin door middel van het manipuleren van druk, temperatuur en de samenstelling van de lucht op een ecologisch verantwoorde wijze bacteriën en kiemen onschadelijk gemaakt worden. Hierdoor krijgen de producten een meerwaarde en leveren een hogere prijs op. De producten zijn vooral sesam-, chiazaad en chilipepers voor de export naar Europa, o.a. Nederland, Duitsland, Italië, Spanje en Oostenrijk.  De omzet kan sterk fluctueren en is vooral afhankelijk van de wereldmarkt.

Tegenslagen zijn o.a. het spuitprogramma met DDT van de Oegandese overheid in het kader van de malariabestrijding. Door het spuitprogramma zijn in de omgeving van Lira (Noord-Oeganda) van de 20.000 biologische boeren huishoudens nog maar 4000-6000 boeren huishoudens over die biologische zaden kunnen leveren. Om dit soort tegenslagen het hoofd te kunnen bieden zijn nieuwe producten geintroduceerd, zoals chilipepers en chiazaad.

Daarnaast zijn er een groot aantal niet beïnvloedbare factoren zoals politiek, klimaat, wereldmarkt agrarische producten, valutakoersen (lokale munt, euro’s, dollars) en ga zo maar door.

Door de veranderingen in de productsamenstelling zal de opslag en verwerkingscapaciteit van de fabriek gefaseerd worden gewijzigd en uitgebreid voor o.a. chilipepers en chiazaad. Ook is inmiddels een nieuwe biologische regio opgezet in Arua met nu al circa 8.000 boeren.

De fabriek met opslag staat in Mukomo nabij Kampala. In de 2 biologische landbouwregio’s Lira en Arua zijn een tussenopslag met kantoren aanwezig. In deze 2 gebieden, dicht bij de boeren, staan per gebied 4-6 kleine opslagplaatsen. In totaal werken er circa 50 mensen voor SUL in Mukomo, Lira en Arua en zijn tienduizenden boeren/mensen voor hun levensonderhoud min of meer afhankelijk van Shares (U) Ltd.

 

 

Werkfruit als goed werkgeverschap

 

Ook waren wij via de Stichting Nunspeet Verduurzaamt, samen met het Rabofonds, Bidfood en Inclusief Gresbo Post, in 2020 initiatiefnemer van het gezonde, lokale en groene MVO-project Werkfruit.

ADW Accountants vindt het daarnaast belangrijk om maatschappelijk verantwoord en maatschappelijk betrokken te ondernemen. Wij denken in kansen en mogelijkheden en dagelijks helpen wij onze klanten bij het realiseren van hun doelen.Dit doen wij niet alleen door een uitstekende dienstverlening, maar ook door deel te nemen aan diverse netwerken en het actief meedenken in diverse maatschappelijke organisaties in het werkgebied van ADW Accountants.

 

Wij zijn onder andere (bestuurs)lid van:

Onze medewerkers staan midden in de maatschappij. Ze wonen, werken, leven en brengen hun vrije tijd door in dezelfde omgeving als hun klanten. Mede hierdoor vinden wij het van belang onze betrokkenheid te tonen en dragen al jaren ons steentje bij als betrokken sponsor van diverse locale en regionale evenementen en (sport)organisaties zoals:

 

Sponsoring

 

Een aantal voorbeelden van onze sponsoring zijn:

 

*Ondersteuning t.b.v. de aanschaf van een Fiat Doblo door de Stichting primair openbaar onderwijs noord veluwe:

De Stichting Proo (Primair openbaar onderwijs Noord-Veluwe) vormt het bestuur van de openbare basisscholen in de gemeenten Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten.

 

*Bord- en/of shirt-sponsoring plaatselijke sportclubs zoals:

 

VVZA Amersfoort - NSC Nijkerk - Zwart Wit ''63 Harderwijk -  VC Zwolle Meiden MA1, Nederlands Kampioen 2016

 

 

 

Bambook

 

Voor onze aantekeningen gebruiken we o.a. de Bambook applicatie die helpt aantekeningen van offline naar online te krijgen met een simpele klik. Met een uitwisbaar Bambook hoeven we nooit meer aantekeningen door te krassen of hele pagina''s met schetsen uit te scheuren. Deze werkwijze is niet alleen praktisch maar ook nog eens heel duurzaam.

 

 

Stichting AAP

 

Ook zijn wij ons bewust van het feit dat in ons land jaarlijks miljoenen cartridges uit printers en kopieerapparaten worden weggegooid. Wij sturen onze lege cartridges dan ook naar Stichting AAP.

Deze cartridges worden hergebruikt. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor honderden uitheemse dieren in nood. Met de opbrengst van de ingezamelde lege cartridges kan Stichting AAP uitheemse dieren opvangen en verzorgen. Vaak gaat het hierbij om illegaal naar Europa gesmokkelde apen, wasberen en prairiehondjes. Dieren die als huisdier ongeschikt zijn en vaak in verwaarloosde en vereenzaamde toestand verkeren. Stichting AAP plaatst deze dieren na opvang en herstel in dierentuinen en reservaten over heel de wereld.

 

Oxfam Novib

 

Wij vinden dat onze verantwoordelijkheid nog verder gaat. Dit is dan ook de reden dat wij bedrijvenambassadeur zijn van Oxfam Novib. Deze organisatie zet zich in voor een wereld zonder armoede en met gelijke kansen voor iedereen.

Door het verstrekken van startkapitaal aan beginnende ondernemers in ontwikkelingslanden wordt maatschappelijke winst gecrëeerd en wordt de groei van het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden ondersteund. Als deze bedrijven groeien zorgt dit weer voor meer werkgelegenheid en een positieve impact op de gemeenschap. De economie groeit en er is maatschappelijke winst.

Dankzij het microfinancieringsprogramma krijgen ondernemende mensen in Afrika en Azië een klein krediet. Hierdoor krijgen deze ondernemende mensen de kans een eigen bedrijfje en een zelfstandig bestaan op te bouwen. Dit past ook in onze doelstelling dat ADW Accountants er is voor ondernemende mensen!

Door kansarme lokale ondernemers in ontwikkelingslanden  toegang te geven tot microkrediet dragen we bij tot een duurzame ontwikkeling van een land om zo armoede te bestrijden en het bevorderen van gelijke kansen voor iedereen. Zo kunnen deze mensen op weg naar succes, op weg naar een mooiere toekomst.

Inmiddels zijn ruim 750 Nederlandse ondernemers bedrijvenambassadeur en vormen ze het Ondernemers voor Ondernemers Netwerk, het grootste en meest inspirerende mvo-netwerk voor mkb''ers.