Afdrachtvermindering onderwijs: niet voor in company training

< Ga terug
02-12-2015
Voor de afdrachtvermindering onderwijs gelden ook eisen aan de gevolgde opleiding. Een opleiding op maat gegeven binnen het bedrijf, ook al zijn er voor de opleidingstrajecten zelf crebo-nummers afgegeven, voldoet niet aan de eisen. Dit ondervond een grafische werkgever die met een onderwijsinstelling onderwijstrajecten was overeengekomen.
Voor de opleidingstrajecten had het Centraal register beroepsopleidingen toegekend, maar volgens de inspecteur en ook de rechtbank betrof de opleiding geen crebo-opleiding. Wat was namelijk het geval, de gevolgde opleidingen betroffen geen echte crebo-opleidingen, maar trainingen World class Manufacturing (WCM). Dit zijn in company-trainingen op maat. Hierdoor is er geen recht op afdrachtvermindering onderwijs. Daarnaast was de voor de afdrachtvermindering vereiste administratie onjuist en niet volledig, waardoor de ondernemer ook daarom de afdrachtvermindering (over de jaren 2007-2011) misliep.
De afdrachtvermindering is sinds 1 januari 2014 vervangen door de subsidieregeling praktijkleren. Maar over voorgaande jaren kan men nog altijd de afdrachtvermindering onderwijs toepassen! Werkgevers die voor de afdrachtvermindering in aanmerking kwamen, maar deze nog niet in hun aangifte hebben verwerkt, kunnen namelijk nog tot 31 december 2018 afdrachtvermindering claimen (in 2018 alleen nog over 2013). Maar let hierbij wel op de voorwaarden.
Bron: Rb. Gelderland 26-11-2015