36-urig contract met zzp’er niet goedkoper

< Ga terug
23-10-2015
Voor opdrachtgevers maakt het weinig uit of ze zzp’ers op basis van een 36-urig contract of een 40-urig contract inhuren voor een opdracht. Zelfstandige professionals blijken namelijk bijna 9% meer te factureren dan hun collega’s met een 40-urig contract. Dit blijkt uit een onderzoek van 15.000 declaraties van zelfstandige professionals met een fulltime opdracht (minimaal 32 uur) tussen januari 2013 en met juni 2015. En werken de ingehuurde professionals parttime dan declareren ze vaak al hun gewerkte uren, tegen 80% van de uren bij fulltime ingehuurde professionals.
Opdrachtgevers geven vaak aan ingehuurde zelfstandige professionals steeds vaker een contract voor 36 uur in plaats van 40 uur. De verwachting is dat dit minder kosten met zich meebrengt. In de praktijk blijken echter zelfstandige professionals met een 36-urig contract relatief meer (9%) te factureren. Over een jaar genomen factureert een zelfstandige professional met 36-urige contract zelfs meer dan zijn collega met een 40-urig contract, al is het verschil marginaal.
Een zelfstandige professional met een fulltime contract factureert gedurende een jaar gemiddeld 80% van de uren die hij volgens zijn contract dient te werken, ofwel mag werken. 20% van de tijd wordt opgeslokt door diverse omstandigheden (niet-declarabele uren, verplichte vrije dagen bij de opdrachtgever, verloven, ziekte en andere onvoorziene omstandigheden). Zelfstandige professionals met een deeltijdcontract (minder dan 32 uur) factureren echter een aanzienlijk hoger percentage dan de zelfstandige professional met een fulltime contract, te weten 97% versus 80%. Een verklaring hiervoor is dat professionals in deeltijd de buitencontract dagen gebruiken voor onder meer hun niet-declarabele uren.
Bron: ZP Facts, 22-10-2015