‘Werknemers-APK’ tegen stress en pesten

< Ga terug
29-09-2015
CNV wil dat pesten op de werkvloer structureel wordt aangepakt. De vakcentrale stelt daarom voor dat werkgevers een zogenoemde ‘werknemers-APK’ gaan aanbieden, een preventief onderzoek dat werkdruk, werkstress en agressie op het werk in kaart brengt.
De sectoren onderwijs, horeca en vervoer zijn de drie sectoren waar werknemers volgens cijfers van het CBS het meest te maken hebben met pesterijen. Uit het CBS-onderzoek blijkt dat zo’n 8% van de werknemers wordt gepest door leidinggevenden en collega’s. Ruim 5% van de werknemers heeft te maken met pesterijen door contacten buiten het werk.
‘Pesten is een serieus probleem’, constateert CNV-voorzitter Limmen. ‘Het is ook vaak een stil probleem. Omdat het voor volwassen slachtoffers niet gemakkelijk is toe te geven.’ Slachtoffers schamen zich, houden liever hun mond, of ze kunnen niet bij hun leidinggevende terecht omdat die de bron van de pesterijen is. Ook neemt maar 16% van de mensen het op voor een collega die te maken heeft met pesterijen.
Bron: CNV 24-09-2015
(29-09-2015)