Ondernemerskredietdesk wordt Nationale financieringswijzer

< Ga terug
06-08-2015
De Ondernemerskredietdesk zal worden doorontwikkeld naar een ‘Nationale financieringswijzer’. De verwachting is dat deze nieuwe centrale website in september zal worden gelanceerd.
De Ondernemerskredietdesk is een initiatief van MKB-Nederland, VNO-NCW, de Nederlandse Vereniging van Banken en het Ministerie van Economische Zaken. Via dit platform worden ondernemers gericht op weg geholpen bij het vinden van passende financiering voor hun onderneming. Ook kunnen ondernemers via de Ondernemerskredietdesk problemen bij het aanvragen en verkrijgen van financiering melden.
Naast Ondernemerskredietdesk bestaan er nog andere private en publieke sites met voorlichting over bedrijfsfinanciering. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Kamp van Economische Zaken dat het hierdoor voor een ondernemer niet altijd duidelijk is waar hij terecht kan voor de juiste informatie. In overleg met verschillende betrokken partijen (KvK, RVO, NVB, MKB-NL, VNO-NCW en EZ) is daarom overeenstemming bereikt om te komen tot één centrale website, Nationale Financieringswijzer, voor voorlichting en advies over MKB-financiering. Hiertoe zal de bestaande Ondernemerskredietdesk worden doorontwikkeld. Naast informatie over financiële faciliteiten van private en publieke partners vindt een ondernemer op de site ook bijvoorbeeld een interactieve wijzer die hem stap voor stap geleid naar passende financieringsmogelijkheden. De wijzer zal ook als App beschikbaar komen voor tablet en smartphone. De lancering van de website en de applicatie staat gepland voor september dit jaar.
In de Kamerbrief schrijft minister Kamp overigens dat de kredietverstrekking aan MKB-ondernemers de eerste helft van dit jaar een lichte verbetering laat zien in vergelijking met vorig jaar. Uit de Financieringsmonitor 2015-1 van Panteia blijkt, dat 74% van de bedrijven volledig slaagt in het aantrekken van kapitaal en 4% gedeeltelijk. Dit is een verbetering ten opzicht van vorig jaar. Ook kleine bedrijven zijn succesvoller dan een jaar geleden. Wel is het aantal afwijzingen van kredietaanvragen van kleine bedrijven (44%) nog altijd zo’n 15 tot 20 procentpunt hoger dan het gemiddelde voor het hele bedrijfsleven.
Bron: Min EZ 22-07-2015, DGBI-O / 15089873